Psykisk helse og barn

 

Hva er vel mer viktig for oss enn barna våre, og på hvilket tidspunkt i livet bør man tenke over problemstillinger som psykisk helse?

Hver eneste dag tenker jeg på om barna har det bra på skolen. Er de snille med hverandre? Har de gode venner som stiller opp om det skulle være noe? Blir de mobbet? Har de egentlig noen å leke med? Later de som om alt er bra? Er de snille mot andre barn? Er de gode venner for sine kamerater? Er det mitt barn som mobber? Er det voksne tilstede som kan hjelpe til og veilede???....

Mobbing er et brennhet tema rundt om i barnehagene og på skolene, og psykisk helse er også mye oppe i vinden for tiden. Jeg vil ikke at mine barn skal bli mobbet eller være de som mobber.

Mobbing er et komplekst begrep, og det er relativt høyt diskutert om hvor tidlig man kan si at barn starter å mobbe. Fra mitt ståsted, vil jeg si at det er mobbing på høyt nivå allerede ifra barnehage alder. Det mest iøyefallende er utestenging mellom barna..

Hvorfor er det slik? Hvor kommer denne atferden fra? Jeg tror også dette spørsmålet er komplekst. En av mange faktorer tror jeg er at vi må tørre å se nærmere på oss selv. Vi er barnas læremestere for hvordan livet skal være, et gjør det vi gjør. 

Mobbing kan føre til mange vanskelige stunder for barna der og da og senere i livet. Det er et ufattelig vanskelig og sårt tema, og ikke minst utrolig viktig å hjelpe både de som mobber og de som blir mobbet på et tidlig tidspunkt. Vi voksne har et kjempe viktig ansvar for å veilede barna i slike sosiale settinger hvor det foregår blant annet utestengning. Vi kan gjøre en forskjell i barns liv, om vi er tilstede og våkne for nettopp dette tema. Det er mye av denne type atferd rundt om i våre barnehager og skoler, det må bli en slutt på dette tullet. For det er det faktisk, helt meningsløst og tullete. 

Læringsmiljøsenteret sier at for at man skal kunne kalle det mobbing må disse kriteriene være tilstede:

  1. En aggressiv handling rettet mot et offer, av en eller flere sammen
  2. Et ujevnt styrkeforhold mellom den eller de som mobber og den som blir mobbet
  3. At det foregår over tid

Det er ikke greit å se en annen vei eller benekte våre barns atferd, vi må være en hjelpende hånd i barns liv. Det kan vi gjøre ved å ta grep og stå sammen om et mobbefritt samfunn.

- MOBBING KAN BLANT ANNET FØRE TIL DÅRLIG PSYKISK HELSE -

- STÅ OPP FOR DINE BARN OG VIS VEI -

Om dere vil lese mer om tema mobbing, gå inn her. På utdanningsdirektoratets hjemmesider (UDIR) kan dere lese mer om kjennetegn på om barnet deres blir mobbet, om barnet deres mobber, foreldreguide for både skole og barnehage og andre interessante temaer som kan være til hjelp..

 

#psykiskhelse #barn #nyfamilie #mobbing #skole #barnehage #foreldre #familie 


 

9 kommentarer

mygaylife

11.10.2017 kl.21:58

Viktig tema, flott at du tar det opp!

nyfamilie

11.10.2017 kl.22:15

mygaylife: :)

Sandra

12.10.2017 kl.00:32

Et viktig tema!! Kjempefint innlegg :)

nyfamilie

12.10.2017 kl.20:38

Sandra: Veldig sant:)

Birgitte Østby

12.10.2017 kl.18:53

Absolutt viktig tema, mobbing kan bla føre til PSTD mm.

nyfamilie

12.10.2017 kl.20:38

Birgitte Østby: Absolutt et viktig tema

Birgitte Østby

12.10.2017 kl.20:40

ja, jeg vet. Har hatt en del om det i studiene så langt, hvor mye psykisk biten har og si etc.

Hanne

15.10.2017 kl.19:24

Så enig :-)

nyfamilie

16.10.2017 kl.08:58

Hanne: :)

Skriv en ny kommentar

nyfamilie

nyfamilie

32, Agdenes

Vi er en familie med "mine og dine" barn. Vi engasjerer oss i alt fra matpakka til samfunnsrelaterte innlegg som har betydning for oss som familie

Kategorier

Arkiv

hits